Friday, March 11, 2011

Bengkel CML....


Pada 5 Mac 2011 saya dan suami pertama kalinya ke bengkel pesakit CML yang di adakan di PPUM...... nasiblah ada si cik GPS tunjuk jalan kalau tak tah kemana hala nak di tuju....begitulah berubah -rubahnya jalan kat KL nie..... Sampai di PPUM ha..... nak carik bangunan kecemasam dan trauma pulak dah tak tau... he... bukan apa PPUM sekarang banyak buat perubahan kepada bangunanya.... tiba2 pintu lif terbuka sedang kami dok baca2 papan tanda kat dpn lif tu... keluarlah Dr. Faizal dan Ms. Ting dari lif... Dr. Faizal saya kenal masa saya masuk hospital kat sg buluh hari tu Dr Faizal merupakan Dr yang merawat saya di HSB..... Ms. Ting pula salah sorang warga Max Family.... rupanya Dr dan Ms Ting juga nak ke bengkel CML juga jadi kami ikut je lah mereka... jauh juga rupanya... he.... penat den mengejar derang berjalan.... ialah pagi2 saya nie dah jadi lembab sikit berjalan nie... coz... kaki nie bengkak sikit... berjalan pun tak boleh laju.... sampai kat dpn bilik seminar tu jumpa Ms Ching juga salah seorang warga Max Family..... saya dan suami di sambut meriah oleh Ms Ching..... kami pernah jumpa Ms. Ching semasa nak ambil ubat glivec di hospital Ampang..... Ramai juga pesakit2 CML yang hadir hari tu jadi dapatlah kami mendengar segala pengalaman dan cara2 nak mengatasi penyakit nie....... Alhamdulilah.... ada pesakit yang dah makan glivec hampir 12th dan 8 th.... sihat dan cergas orangnya...... daripada situ rasa bersemangat untuk meneruskan rawatan doc..... dan ubat glivec......walaupun ada kesan2 sampinganya...... Ramai juga Dr pakar yang turun menerangkan lebih lanjut dan teperinci kepada kami..... bagus sungguh bengkel2 sebegini.... dan sungguh berterima kasih kepada Max Family yang bersusah paya berusaha untuk mengadakan bengkel sebegini.... Insyaallah kalau di beri peluang saya nak turut sama membantu Max Family......kepada semua..... kalau ada badan2 NGO sebegini haruslah kita sokong...... kerana ianya baik untuk kita juga......Alhamdulilah dapat berkenalan dan mendapat sahabat baru..... pula di bengkel CML.... Alhamdulilah juga... buat masa sekarang saya berasa sihat....alahan juga bertambah kurang...... banyak gambar ambil tapi tidak dapat dipaparkan dlm blog atas permintaan rakan2 CML......kepada sahabat Maya semua semoga bahagia dan bahagia selalu.....

5 comments:

hani@debumelukut said...

Maaf, akak confuse bila baca n3 ni..Apa CML tu? kenapa hadir di situ?

atie said...

kak hani salam persahabatan..... saya salah seorang pesakit CML... atau Chronic Myeloid Leukemia..... sejenis kenser darah yang perlahan.... baru je di sahkan nov tahun lepas.... alhamdulilah sekarang bertambah baik.... coz saya telah stat makan ubat nya.... terima kasih...

Werdah said...

Assalamu'alaikum Atie

Kakpun ingatkan 'centre of modern language' - beljar bercakap bahasa english.

Mudah2an dengan berkat usaha dan pertolongan Allah segala penyakit hilang dan tidak sakit lagi.

kasih asfa said...

assalamualaikum akak,sy juga salah serang pesakit cml dignose nov 2009.sy dah lama ambil glivec..tapi sekarang saya buntu saya sedang mengandung saya takut nak bagitau dr yg sy mengandung sebab dr dh cakap tk boleh mengandung...saya sayang sangat kandungan sy ni...akak ada pandangan tak?...please..

atie said...

Kasih Asfa..

maaf akak tak cek komen yg lama2 nie... tu tak terjawab .. kalau nak bersembang ngan akak kalau ada FB lagi senang kan carik je Rosmawati Sabli... kat FB ye dari situ kita senang nak berhubung.... lagi satu adik kena bagi tau doc adik mengandung... tak boleh tak bagi tau sebab adik makan glivec kan... bahaya... lagi satu kalau nak sanggat baby tu mungkin doc ada cara... sebab masa mula2 akak makan glivec akak pun termengandung... tapi doc tak bagi jadi akak cuci dan buat ikat sekali tapi akak dah ada 4 org anak... tapi masa tu doc ada juga cakap kalau akak nak jugak baby tu akak kena tukar ubat... tapi macam rawatan tu... susah sikit lah... lebih kurang... tapi jangan sembunyikan apa2 dari doc kerana kita juga tak tahu sejauhmana kuatnya ubat glivec dan kesanya pada baby kita nanti bahaya.... harap adik banyak bersabar ye..